Examen!

Starten met rijlessen stond al een langere tijd op mijn lijstje, maar mijn onzekerheid en angst hielden mij tegen. Tijdens de rijlessen kwam dit al snel naar boven. Voor elke les had ik buikpijn, soms zo erg dat ik er ziek van werd. Het moeilijkste vond ik om elke les geconfronteerd te worden met mijn angst om fouten te maken. Wat mij geholpen heeft, was om dit te bespreken met mijn instructeur Leon. Hij heeft mijn onzekerheid vanaf het begin serieus genomen en we maakten samen een plan om toch door te kunnen gaan. Daarnaast schakelde hij de hulp in van zijn collega’s en samen gaven ze mij het stukje vertrouwen wat ik miste in mezelf. Hierdoor werd de spanning voor het rijden steeds een beetje minder en ontdekte ik dat het maken van fouten helemaal niet zo erg was.

Uiteindelijk mocht ik op voor de tussentijdse toets. Na deze rit was weer even goed zichtbaar hoe spannend ik het vond. Het moment dat ik de motor van de auto uitzette, barste ik in tranen uit. Als opmerking kreeg ik ook: durf te rijden! De vrijstelling was binnen, maar we moesten nog hard aan de slag met mijn zelfvertrouwen.

Sinds de rit naar Nijmegen is de onzekerheid over het rijden een stuk minder. Ik stapte met steeds meer plezier de auto in en de rijlessen werden nog gezelliger! Tuurlijk konden er nog dingen beter en maakte ik nog foutjes, maar dit deed nu minder met me. Ik werd er nu door gemotiveerd om het de volgende keer anders te doen. Dit ging goed, tot de laatste les. Toen brak ik weer bij het maken van een fout. De zenuwen voor het examen zaten me in de weg. Dankzij de geruststellende woorden van Sandra en Leon heeft me dit sterker gemaakt voor het examen.

De dag van mijn examen was ik zeker nog zenuwachtig, maar ergens had ik er ook zin in. Ik voelde me er klaar voor en had er vertrouwen in dat ik het kon. Daardoor ben ik de 1e keer geslaagd voor mijn rijbewijs, met een rit waar ook ikzelf tevreden over was! Ik heb misschien meer uren gemaakt dan een gemiddelde leerling, maar dat was het zeker waard!

Groetjes,
Mariska