13 december 2023

Versantvoort Rijopleidingen overgenomen door Rijschool Wildenberg

Per 1 januari 2024 verdwijnt een bekende lesauto uit het straatbeeld van Geldrop en omstreken. De drie personenauto’s van Versantvoort Rijopleidingen worden per die datum overgenomen door de Eindhovense Rijschool Wildenberg. Leerlingen en rijinstructeurs verhuizen mee. Het is een einde van een tijdperk dat 35 jaar duurde.

Vanuit huis

Toen Ad en Corrie Versantvoort de rijschool in 1988 begonnen, was dat niet met de gedachte om een familiebedrijf te starten. Toch stapten twee van hun drie kinderen uiteindelijk in het bedrijf. Zoon Alex behaalde op zijn 18e het instructeursdiploma. Oudere broer Jeroen ging aanvankelijk een andere richting op, maar werd later alsnog mede-eigenaar.

“Mijn ouders begonnen de rijschool vanuit huis. Theorielessen werden bij ons op zolder gegeven. Dat betekende vaak op tijd eten en het hele huis opruimen voordat de leerlingen kwamen”, herinnert Jeroen zich. De kinderen Versantvoort waren pubers in die tijd. Ondanks de drukte in huis bewaren ze vooral mooie herinneringen aan die periode.

Na Alex gaat ook zijn partner Nancy meewerken in het bedrijf. Er komen instructeurs en auto’s bij. Het lesaanbod wordt uitgebreid met E achter B en voor een korte periode zelfs met bromfietsrijles. Als het huis te klein wordt, verhuist de rijschool naar de Beneden Beekloop en later naar een prachtige zichtlocatie vlakbij het NS-station in Geldrop.

Broers

Vader Ad blijft tot op hoge leeftijd betrokken bij de rijschool. Op zijn 70e geeft hij nog altijd theorieles, al is de dagelijkse leiding inmiddels in handen van zijn jongste zoon. Als Ad in 2001 met pensioen gaat, is Alex degene die Jeroen vraagt om mede-eigenaar te worden. Ad Versantvoort overlijdt in 2017 op 81-jarige leeftijd.

“De taakverdeling tussen mij en Alex was altijd helder”, vertelt Jeroen. “Alex was van ‘buiten’, ik van ‘binnen’. Naast zelf lesgeven begeleidde Alex ook onze instructeurs, terwijl ik me bezighield met administratieve zaken en marketing. De samenwerking met mijn broer en schoonzus is altijd heel prettig geweest. Natuurlijk waren er wel eens discussiepunten maar daar kwamen we altijd uit. Onze band is heel hecht, nog steeds”.

Groeien

De gezamenlijke ambitie is om verder groeien. Jeroen herinnert zich hoe op bijzondere wijze een begin werd gemaakt met C en CE. “Ik deed mijn broer en onze toenmalige instructeur Mark een vrachtwagenrijles cadeau bij een rijschool in Eindhoven. We gingen er met zijn drieën naartoe en vroegen om de grootste vrachtwagen met de meeste versnellingen. Het was een geweldige ervaring en na afloop waren Alex en Mark laaiend enthousiast. Zo enthousiast dat ze besloten zelf hun instructeursdiploma te gaan halen.”

Inmiddels geniet Versantvoort Rijopleidingen grote bekendheid in Geldrop en de omliggende gemeenten. Niet in de laatste plaats door hun aanwezigheid op de Meise Mèrt in Geldrop, waar de broers elk jaar groter uitpakten. “We stonden er met een promotietrailer, een vrachtwagenparcours én een kartbaan. Onze ouders vonden het veel te gek maar het bleek een doorslaand succes”, herinnert Jeroen zich met een glimlach. “Op zo’n dag verkochten we soms wel 25 lespakketten.”

Op het hoogtepunt telt Versantvoort Rijopleidingen acht lesauto’s. “Groter hoefde het voor ons niet”, aldus Jeroen. “We wilden graag ons persoonlijke karakter behouden, met een vaste instructeur en voldoende aandacht voor elke leerling. Als we groeiden, deden we dat vooral kwalitatief.”

Het aantrekken van nieuwe instructeurs is vaak een gevoelskwestie. “We keken of iemand in ons team paste en over de juiste eigenschappen beschikte, zoals geduld en klantvriendelijkheid. Soms namen we mensen aan die het vak nog moesten leren. Die gingen dan naar de opleiding en werden door ons gecoacht. Met succes.”

Ongeluk

Ruim twintig jaar floreert de rijschool, tot in maart 2022 het noodlot keihard toeslaat. Tijdens een rijles worden Alex en zijn leerling van achteren aangereden door een vrachtwagen met oplegger. Vlak daarvoor is de lesauto aangesloten in een file die door de vrachtwagenchauffeur te laat wordt opgemerkt.

De impact is gigantisch en Alex vangt de hardste klap op. “Gelukkig is de leerling er relatief goed uit gekomen”, verzucht Jeroen veelzeggend. Dat kan echter niet gezegd worden over Alex. Hij wordt met grote spoed en zwaar hersenletsel naar het Elisabethziekenhuis in Tilburg vervoerd, waar hij maanden in coma ligt. De rijschoolwereld is in shock.

Voor de familie Versantvoort staat de wereld stil, maar de rijschool moet door. “We leefden tussen hoop en vrees en hielden rekening met het ergste. Ons team heeft maandenlang keihard gewerkt om de lessen van Alex op te vangen.” Het typeert volgens Jeroen de teamgeest: “We hebben echt een hele fijne, hechte club mensen.”

Na een onzekere periode komt er, tegen de verwachtingen in, toch nog verbetering in de situatie van Alex. Een jaar lang werkt hij keihard aan zijn revalidatie. “Op de dag dat Alex thuis kwam, stond de straat vol met collega-rijschoolhouders”, herinnert Jeroen zich. “Een heel bijzondere steunbetuiging.” Maar ondanks de vooruitgang zal Alex zijn werkzaamheden voor de rijschool nooit meer oppakken.

Nieuwe weg

Jeroen bekijkt de opties om het bedrijf zonder Alex voort te zetten, maar besluit in overleg met zijn familie uiteindelijk toch op zoek te gaan naar een overnamekandidaat. Geen eenvoudige beslissing.

“Je gaat kijken: bij wie zijn mijn instructeurs en leerlingen in goede handen? Onze keuze viel op Rijschool Wildenberg. We kennen Willy en Sandra als collega’s en onze rijscholen hebben de nodige overeenkomsten. Ook Wildenberg is een familiebedrijf. Ze streven naar kwaliteit en een hoog slagingspercentage. Bovendien hebben ze, net als wij, veel zorg voor hun leerlingen. Dat gaf vertrouwen.”

Jeroen neemt zelf contact op met Willy en na de nodige gesprekken, bedenktijd en kennismaking met het team is de kogel door de kerk. Per 1 januari 2024 zet Rijschool Wildenberg het levenswerk van de familie Versantvoort voort. Het zorgt bij Jeroen uiteraard voor een dubbel gevoel. “Zonder dat ongeluk waren Alex, Nancy en ik waarschijnlijk nog jaren doorgegaan. Toch is het goed zo. Rijschool Wildenberg is een mooi bedrijf en Willy is voor mij echt een topondernemer. Dat blijkt ook uit de manier waarop hij dit proces is aangegaan. Onze mensen zijn bij hem en Sandra in goede handen.”